Az önkormányzatok információbiztonsági tanácsadója

ASP informatikai biztonsági követelmények értelmezése

Az Ön Hivatalában is gondot okoz a Magyar Államkincstár által kiadott a „Tájékoztatás az önkormányzati ASP rendszerhez csatlakozáshoz megvalósítandó informatikai biztonsági követelményekről” című dokumentum értelmezése.


Rendelje meg most az értelmezésünket ide kattintva!

Önkormányzati ASP rendszer megfeleltetés

2016. szeptember 3-án hatályba lépett a részletszabályokat tartalmazó, az önkormányzati ASP rendszerről szóló 257/2016. (VIII. 31.) Korm. rendelet (továbbiakban: R.).

Információbiztonsági oldalról követelményként írja elő az R, hogy meg kell felelni az információbiztonsági törvény és annak végrehajtási rendelete előírásainak.


BŐVEBBEN
információbiztonsági felelős

Biztonsági osztályba sorolás, biztonsági szintbe sorolás, cselekvési tervek

Valamennyi szervezetnek 2013. július 1-jéig el kell végeznie az elektronikus információs rendszereinek biztonsági osztályba sorolását, valamint a szervezetének biztonsági szintbe sorolását. Ezután meg kellett vizsgálni, hogy a vizsgálat időpontjában mely biztonsági osztálynak, illetve biztonsági szintnek felelnek meg. A hiányosságok pótlására cselekvési terveket kellett készíteni, melyet 2014. szeptember 28-ig meg kell küldeni a Hatóság részére.BŐVEBBEN

Miért minket válasszon?

Biztosan felmerül Önben a kérdés, hogy miért cégünket bízza meg a szervezeténél az információbiztonsági törvény által előírtak végrehajtására.

BŐVEBBEN

Internet Explorer

A mostani cikkem lényege, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a Microsoft 2016. január 12-én megszüntette az Internet Explorer böngésző gyártói támogatását azzal, hogy ettől az időponttól kezdve – bizonyos eseteket kivéve – csak a legfrissebb 11-es verziószámú böngészőt támogatja.

Az elmúlt években sorra szembesülünk azzal, hogy a Microsoft bizonyos termékeinek (pl.: Windows XP, Windows 2003 Server) gyártói támogatása lejárt.

A gyártói támogatás nagyon fontos, mivel az alkalmazások használata során különböző típusú segítséget kapunk a fejlesztő csapattól.

Információbiztonsági szempontból a biztonsági frissítések publikálása a legfontosabb, azaz amikor valaki egy biztonsági rést fedez fel valamelyik Microsoft alkalmazásban, akkor a Microsoft remélhetőleg záros határidőn belül kiadja a biztonsági rés befoltozására alkalmas biztonsági frissítést.

A két időszak között megjelenő kártékony kódot hívjuk nulladik napi kártékony kódnak és az ezzel a kóddal elkövetett támadást nulladik napi támadásnak.

Internet Explorer

A gyártói támogatást a Microsoft életciklus modellhez köti, melyről bővebben itt lehet olvasni.

Számunkra a kiterjesztett, meghosszabbított gyártói támogatás a lényeg, mivel ebben az időszakban még garantálja a Microsoft, hogy foltozza az alkalmazásaink biztonsági réseit.

Információbiztonsági tanácsadóként az országot járva azt tapasztalom, hogy a vállalatok körében még a 2014. április 8-án lejárt támogatású Windows XP használata is jelentős, kérdésként merül fel bennem, hogy mikorra várható, hogy a Microsoft alkalmazásokat használó vállalatok, hivatalok esetében bevált gyakorlattá válik a Microsoft termékek életciklusának figyelemmel követése, és a szükséges intézkedések (frissítések) időben – lehetőleg a támogatás lejárta előtt – történő elvégzése.

A böngésző frissítése vállalati környezetben nem triviális dolog. Először is fel kell mérni azon web alkalmazások körét, melyek Internet Exploreren keresztül érhetők el, majd a web alkalmazás fejlesztőjével tesztelni kell az új verziót, mielőtt valamennyi böngészőt frissítenénk.

A frissítés elhagyásával magas kockázatnak tesszük ki a vállalati informatikai rendszereket, mivel a későbbiekben felfedezett biztonsági rések befoltozatlanok maradnak, ezáltal utat nyitva a biztonsági réseket kihasználó kártékony kódoknak, exploitoknak.

A kártékony kódok jelentős részre pont a web böngészők sérülékenységeit használja ki az interneten található fertőzött honlapok segítségével.

Sok vállalati IT vezető abban a tévhitben van, hogy elegendő a vírusvédelmi eszközök alkalmazása a kártékony kód általi fertőzés elkerülésére és a biztonsági frissítések telepítésére csak, mint egy „plusz kiegészítő szolgáltatás” tekint.

Sajnos a helyzet nem ennyire egyszerű, mivel egyrészt a vírusirtók alapvetően szignatúra alapon működnek, ezért mindig csak az adatbázisukban lévő vírusmintákat ismerik, másrészt vannak olyan exploit-ok, melyeket egész egyszerűen nem észlel a vírusirtó.

Összefoglalásul minden vállalatra jelentős teher hárul az Internet Explorer legfrissebb verzióra történő átállásával kapcsolatban, ráadásul ez a feladat nem tűr halasztást, mivel magas a kitettsége a vállalatok informatikai rendszereinek és az azokban kezelt adatoknak.

Természetesen a különböző termékek életciklusának követése és a kiadott biztonsági frissítések záros határidőn belüli telepítése mellett számos más védelmi intézkedés  létezik a kitettség csökkentése érdekében, azonban ezek taglalása meghaladja a jelen cikk hatókörét.